Lakenormanfbo
Image default
Business / Transportation and Logistics

Rieten daken hebben goed onderhoud nodig

Rieten daken hebben goed onderhoud nodig

 

Ieder huis moet een goed, stevig dak hebben. Het is belangrijk dat alles onder het dak namelijk goed beschermd is. Bij rijtjeshuizen zie je eigenlijk altijd dakpannen. Iets anders, wat tegenwoordig erg modern is, is riet. Je hebt vast wel een keer een boerderij of huis gezien met een rieten dak. Misschien heb je zelf wel een rieten dak. Wist je dat rieten daken, met het juiste onderhoud, ongeveer 25 tot 30 jaar mee kunnen gaan?

Rieten daken worden dus steeds populairder. Het ziet er mooi uit en het is ook erg functioneel. Het is isolerend en bestand tegen elk soort weer. Zoals alle daken, hebben rieten daken ook goed onderhoud nodig. Het onderhoud kan variëren van kleine reparaties tot het dak helemaal renoveren. Als je graag de levensduur van je rieten dak wil verlengen, moet je eigenlijk één keer per jaar je dak laten controleren. Door regelmatige controles kan je voorkomen dat het hele dak moet worden vervangen. Tijdens die controles worden kleine beschadigingen gerepareerd en worden algen en mossen weggehaald. Alle controles worden gedaan door rietdekkers. Een rietdekker is iemand die professioneel rieten daken legt.

Er zijn een paar verschillende opties voor renoveren. Het eerste is verdrijven. Bij het verdrijven wordt er ruimte gemaakt tussen de binding en het riet. Dan wordt er nieuw riet tussen gestoken. Hierdoor komt de originele dikte weer terug. Dit gebeurt dan laag voor laag. Tijdens het verdrijven worden algen en mossen ook gelijk weggehaald.

Een andere manier is bijstoppen. Hierbij wordt het dak eerst schoongemaakt en waarbij alleen de slechte plekken worden opgevuld met nieuw riet. Ook daar worden algen en mossen verwijderd.

Ook kan je voor onderhoud kiezen waarbij alleen maar de algen en mossen worden verwijderd. Het hele dak wordt dan gecontroleerd en schoongemaakt. Ook wordt het dak dan behandeld met een preventief bestrijdingsmiddel.

Rieten daken zijn ontzettend mooi, dus om ze mooi te houden moet je dus jaarlijks controles laten doen! Zo kan je het langst blijven genieten van je dak!

https://www.rietwerk.nl/